Angst overwinnen

In dit blog vertel ik je meer over hoe angst een fobie kan worden en de methode om angst of een fobie (bv angst voor honden of arachnofobie) voor altijd te overwinnen. Maar vooral hoe je door een overtuiging of juiste mindset (of groeimindset) een bepaalde situatie kunt verbeteren. En in dit geval een harige en grote ‘situatie’….

Ik herinner me goed hoe ik jaren geleden met een theedoek, die megagrote spin in de hoek van de tent op een camping in Frankrijk wist te pakken…(echt huge! met een groot lijf en harige poten). Achteraf ben ik nog steeds verbaasd hoe me dat gelukt is. Het enige dat ik wist, was dat deze grote harige spin de tent uit MOEST. Met twee kleine kinderen zou het slapen anders een drama worden. En zelf zou ik ook geen oog dicht doen…

Maar hoe krijg ik in godsnaam die grote spin de tent uit? Er ging van alles door mijn hoofd. Ik moest snel schakelen want anders was ik de spin kwijt. En toen wist ik het. Ik ga tegen mezelf zeggen dat ik een zwarte, bruine steen ga oppakken. En daar ging mijn arm, met handdoek en al, gestrekt richting de grote harige spin. 

Tegelijk was ik super scherp dat ik de spin niet ‘kwijt’ zou raken. Dan was de chaos helemaal compleet. Zo vlak voor het slapen gaan … grote harige spin kwijt. In de tent.

de spin leek hierop….

Dus daar ging ik. Vol overgave de mantra herhalend “ik pak nu een steen” “ik pak nu een steen” “ik pak nu een steen”. En OMG het is gewoon gelukt! Het lukte me de spin met behulp van de theedoek te pakken. Vervolgens met een kloppend hart, de tent uit te kruipen en de spin met theedoek en al ergens buiten de tent in de bosjes te gooien…

Moraal van het verhaal: je kan je mind van alles, maar dan ook echt van alles wijsmaken. Het maakt niet uit wat je tegen je mind zegt, het reageert hoe dan ook op jouw woorden. Het maakt niet uit of iets echt of niet echt is. 

Hoe pas je deze mindset toe?

Er bestaan 3 krachtige ‘regels’ van onze mind, als we het over blokkerende overtuigingen en het overwinnen van angsten hebben.

Voor veel mensen hebben angsten en fobieën een grote negatieve invloed op hun leven. Een angst overwinnen is een enorme uitdaging. Er zijn honderden verschillende angsten en fobieën. Maar de meest voorkomende fobieën die er zijn, zijn angst voor katten, honden, insecten en een obsessief-compulsieve stoornis (OCS) waarbij o.a. alles precies op de juiste plek moet liggen. Hoe kun je je leven met een angststoornis nou makkelijker maken?

Weet hoe onze mind werkt om angst te overwinnen

Marisa Peer, de grondlegster van de effectieve behandelmethode Rapid Transformational Therapy, heeft na ruim 30 jaar bij haar cliënten ontdekt, dat RTT een van de meest effectieve techniek is om angsten en fobieën te overwinnen.

Zij heeft Rapid Transformational Therapy ontwikkeld op basis van hoe onze mind werkt. Er zijn absoluut drie dingen die je over je mind moet weten om je geest te laten besturen in plaats van je te laten besturen door je eigen geest.

  1. De woorden die je tegen jezelf zegt en de afbeeldingen die je je voorstelt, beïnvloeden hoe je je voelt.

Als het gaat om het overwinnen van angsten en fobieën, is een van de fascinerende regels van de mind, dat de manier waarop je je voelt een directe reactie is op de beelden die je in je hoofd voorstelt en de woorden die je tegen jezelf zegt.

Hoe werkt dit in werkelijkheid?

Denk aan de spin in de tent. Je kiest ervoor deze angst te overwinnen. De spin werd in mijn gedachten een bruine steen. Alleen door dit te denken kon ik de spin pakken. Anders was het me niet gelukt. Het maakt jouw mind niet uit of iets echt of niet echt is. Deze is ook leuk: waarom is een mot ‘viezig en eng’ en een vlinder ‘mooi en niet eng’?

  1. Een andere regel van de mind, die verband houdt met angsten en fobieën, is dat je mind houdt van wat bekend is en een hekel heeft aan wat onbekend is

Als jouw vader vroeger doodsbang is geweest voor honden en regelmatig (uit angst) tegen jou schreeuwde “Oh mijn God, daar komt een hond en die hond kan je gaan bijten”. Hij sleurt je aan je arm mee, onrustig en bang. Voilà, een ‘imprint’ is ontstaan in je brein.

  1. Een derde regel van onze mind: hoe praat je tegen jezelf rondom angst en fobie? Welke woorden gebruik je?

Als je een angst of fobie hebt, kijk dan naar de woorden die je erover zegt. Denk terug aan de spin. Je kunt zeggen “gatver, no way dat ik die spin ga pakken, straks bijt hij mij”. Je verandert simpelweg de woorden die je gebruikt in iets positiefs.

Wat is een ‘imprint’ (afdruk) en hoe beïnvloedt het ons?

Als je een klein kind bent, als er iets traumatisch gebeurt of als je een erg overstuur volwassene tegenover je hebt, die tegen je schreeuwt en huilt, vormt het kind een ‘imprint’ of met andere woorden een afdruk. De eerste indruk van het voorbeeld met de hond: honden zijn echt eng en ze bijten kinderen.

Als deze vader vaker zo angstig had gereageerd had er een regelrechte fobie kunnen ontstaan.

Het maakt niet uit wat je fobie is, niemand wordt geboren met een fobie of een angst.

Er is geen baby dat denkt dat de hond ze gaat bijten. Als je een baby alleen laat, steekt hij  zijn hand in de bek van een hond en trekt hij aan het oor van een hond. Baby’s stoppen zelfs spinnen in hun mond omdat ze dergelijke angsten of fobieën niet hebben.

Baby’s worden geboren met slechts twee angsten: de angst om te vallen en de angst voor harde geluiden. Het is een primitieve reactie. Baby’s hebben niet alle andere angsten die we leren als we opgroeien. Geen enkele baby in een vliegtuig denkt dat het gaat crashen. 

We ontwikkelen zelf fobieën of angsten en kunnen daarom fobieën loslaten, door te doen wat RTT doet:

Hoe werkt het overwinnen van angst in een RTT sessie?

In een RTT-sessie gaan we terug naar het eerste moment van de imprint. Waar is de angst of fobie vandaan gekomen. Vaak weten we dit niet meer. Het is gecodeerd opgeslagen in ons onderbewustzijn. Vervolgens bekijken we deze scene en kan je begrijpen waar deze fobie vandaan kwam. Vervolgens zijn er tools om dit los te laten, en om te beseffen dat het niet langer relevant is in je leven, en dat het de angst van je vader was, niet die van jou, en dat je de macht en keuze hebt om van gedachten te veranderen. Je verandert simpelweg de plaatjes in je hoofd en de woorden die je over de angst of fobie zegt. Als laatste, begin je een nieuwe overtuiging vertrouwd te maken. Hoe meer je dat doet en beseft dat er niets ergs gebeurt, hoe vertrouwder je het in je hoofd kunt maken.

Het goede nieuws voor iedereen met een fobie is dat als je het zelf hebt ontwikkeld, je het ook zelf weer kunt los kunt laten. 

RTT heeft de tools en technieken om fobieën snel te transformeren.

Dus kort samengevat:

Als je wil leren en weten hoe je een bepaalde angst of fobie kunt overwinnen, kijk dan naar waar dit vandaan zou kunnen komen. Kijk naar de taal die je gebruikt en de afbeeldingen die je in je hoofd voorstelt. Kies er vervolgens voor om de woorden en afbeeldingen drastisch te veranderen en vertrouwd te maken. Verbind het door je nieuwe overtuigingen zo vaak mogelijk te herhalen op zoveel verschillende manieren als je kunt. Hoe meer je iets herhaalt, hoe sterker en echter het wordt.

Als je dit doet, zul je zien dat je een enorme kracht hebt om angst of fobie te overwinnen. En deze kracht zit al in ons. We moeten het alleen weer even zien te (her)vinden!


Deel je liefde met de wereld!
Wendeline Moorrees
Wendeline Moorrees
Artikelen: 13

Geef een reactie