Hoe verminder je angst?

Jouw brein scant continu of een situatie veilig is of niet. Dat is zijn taak. Het zorgt ervoor dat jij zo lang mogelijk levend en veilig blijft. Ook past ons brein zich continu aan. Onze hersenen zijn in staat om telkens nieuwe verbindingen aan te leggen. Zodat je steeds nieuwe dingen kunt leren, maar ook ongewenste gewoontes of gedrag kunt afleren. Maar hoe verminder je nou eigenlijk angst?

Niet alle angsten zijn slecht:

Maar hoe komt het toch dat je ineens bang en onrust kunt worden? Je begint te zweten, hebt hartkloppingen en je bent kortademig. Vaak ligt de oorzaak in het verleden. Ooit een vervelende ervaring gehad en jouw brein denkt ‘hey dit willen we niet nog een keer meemaken’

Maar wat als er niet echt gevaar is en je toch deze nare en onrustige gevoelens krijgt?

Sommige angsten (zoals bv examenfrees) kunnen je juist motiveren. Maar we kunnen ook angst ervaren dat ‘buitenproportioneel’ is. Dat je angst ervaart terwijl er geen echt gevaar is. Dat je niet meer optimaal kunt functioneren in het dagelijks leven. Je hierdoor bepaalde (sociale) activiteiten niet meer doet (vakantie, reizen, vliegen, feestjes, de straat op gaan etc).

Hoe harder je je best doet dat de angst verdwijnt, hoe sterker de angst wordt.

Eerst nog wat meer over deze buitenproportionele angst:

  • je ervaart angstige gedachtes en voelt gevaar (ook lichamelijk), terwijl je eigenlijk veilig bent
  • deze form van angst belemmert je functioneren in je dagelijks leven

Als je je opgewonden en gespannen voelt als je bijvoorbeeld in een karretje gaat zitten van een achtbaan, dan vinden dezelfde neurologische processen plaats als wanneer je je angstig voelt. Jouw brein weet niet wat het verschil is (een leuke spannende ervaring in de achtbaan of het zien van een enge grote hond waar je bang voor bent)

De taak van jouw brein is om jou veilig en levend te houden.

De belangrijkste taak van jouw brein is zoals gezegd om jou veilig en in leven te houden. Dus jouw brein zal altijd in elke situatie een seintje geven: is een situatie veilig of is het niet veilig?

Wat doet jouw brein?

We hebben allemaal verschillende ervaringen. Voor de een zorgt het aaien van een hond voor plezier en ontspanning en voor de ander is het alleen al zien van een hond spannend en eng.

Jouw brein gaat als volgt te werk:

  1. Interpretatie: het interpreteert direct een situatie: is het veilig of niet?  
  • Onveilig: dit kan tot angsten, onrust of zelfs paniekaanvallen leiden. Zweten, kortademigheid en/of hartkloppingen zijn voor jouw brein een teken om te ‘vluchten, vechten of te verstijven’
  • Jij zelf ziet dit als een teken dat jouw gedachtes waar zijn.
  1. Vluchten!: Jouw brein denkt we moeten ontsnappen! Of we gaan de situatie vermijden. Je krijgt immers een oncomfortabel gevoel.
  2. Opluchting: wat een opluchting denkt jouw brein: ‘pfieuw, dat ging net goed’. Ik ga ervoor zorgen dat we dat telkens gaan doen! (wegrennen, hartkloppingen, situaties vermijden, niet meer vliegen, niet meer in de buurt van een hond komen etc)

Jouw brein trekt de conclusie: ik moet vluchten, dus kan ik dat maar beter nog een keer doen en ‘mijn mens’ motiveren om die situatie te vermijden, door de angst juist te vergroten’. Resultaat hiervan is dat je onrust & angst gevoelens juist omhoog gaan.

Dus
.

Elke keer dat we een mogelijke dreiging vermijden gaat onze angst-, onrust- en paniekgevoelens omhoog. Ons brein denkt ‘laten we dat nog een keer doen’. Ons brein legt neurale paden aan om dat gedrag te versterken. En de functie van deze emoties (angsten en onrust) is om ons in beweging te brengen.

Situaties vermijden vergroot juist de angst

Dus om angst te verminderen kun je maar beter niet bepaalde situaties vermijden. Het vermijden van situaties kan er namelijk letterlijk voor zorgen dat je een overweldigende spanning in je hoofd en in je lichaam voelt. Je durft bijvoorbeeld niet naar feestjes toe te gaan. Of je zit in een relatie, maar je wilt niet gekwetst worden dus laat je niemand toe in je hart. Dat is namelijk ook een (vaak onbewuste) angst.

Je leven wordt steeds kleiner, je mist fijne relaties, je voelt je angstig en ongelukkig.

Elke keer als je een angstige situatie vermijdt, dan wordt deze angst alleen maar groter en sterker. Vermijding is de echte factor die de angst voedt.

Hoe verminder je je angst en hoe doorbreek je dit dan?

Naast RTT waarin je samenwerkt met je brein en je onderbewustzijn waar alles ligt opgeslagen, kun je het volgende doen:

  • stel jezelf bloot aan de angstige situatie, ga stapje voor stapje de moeilijke situatie ervaren
  • gedrag: wees je bewust van je gedrag: wees moedig, blijf waar je bent, terwijl je voelt wat je voelt
  • boodschap: zo geef je een boodschap aan je brein: “niet alle tunnels, spinnen of honden zijn gevaarlijk” Ik kan hier mee dealen! Ik kan het aan! 

Jouw brein denkt “Hey! laten we dit nog een keer doen” Als je dit doet (en je gaat niet dood 😉 dan denkt jouw brein: wat een opluchting! niet alle honden of tunnels zijn gevaarlijk!

Wat is het resultaat als ik bovenstaande doe?

In de loop van tijd zorgt dit voor een geleidelijke afname van angstgevoelens. Ook word je hierdoor beter in het voelen van en het omgaan met je emoties. Door de angst geleidelijk op te zoeken (blootstelling) en hierdoor een signaal te geven dat je veilig bent, legt je brein letterlijk nieuwe neurale paden aan. Het verandert letterlijk de chemische reacties in je hersenen. Het vermindert het vrijgeven van adrenaline, cortisol en andere stress hormonen.

De meest rechttoe rechtaan methode om je angsten te verminderen

Okay het is niet makkelijk. Anders had je dit natuurlijk allang gedaan. Maar hoe verminder je dan angst?

Om deze negatieve spiraal te doorbreken en om je brein opnieuw te ‘bedraden:

  1. ga samenwerken met je gedachten. Verander deze!
  2. geef jezelf toestemming om iets te doen waar je je oncomfortabel bij voelt

en zeg tegen jezelf “ik doe dit, zelfs als het me onrustig maakt voor xxx minuten of totdat mijn onrust met de helft verminderd is. Blijf bij het gevoel. Het is okay om te zweten of hartkloppingen te krijgen want op een gegeven moment denkt jouw brein ‘hey het is ok! we leven nog!’

Terwijl je dit doet, kun je focussen op je lichaam, je adem etc. Maar het belangrijkste is om bij de onrust ‘te blijven’ en te voelen wat er gebeurd. Te blijven bij wat je ervaart, totdat het minder wordt.

  1. en ga het doen! Face your Fears! Wordt angstig en onrustig en ga kijken en ervaren dat je de situatie overleefd. Ook dit gaat weer voorbij! Je kan ook elke dag voor 10 minuten de lastige situatie inbeelden en visualiseren. Totdat het je niet meer angstig maakt. 

Hoe verminder je angst? Stel jezelf stapje voor stapje bloot aan de angst. Wees bereid om hiervoor te kiezen. Om te accepteren en te voelen wat je op dit moment ervaart. En accepteer dat je okay bent en dat je niet de enige bent met dit soort gedachtes of angsten.

Wil jij direct hulp en uit je hoofd komen? Kijk dan of deze korte online training wat voor jou is: https://wendeline.nl/product/transformatie-training-van-onrust-naar-rust/

Deel je liefde met de wereld!
Wendeline Moorrees
Wendeline Moorrees
Artikelen: 14

Geef een reactie