Zelfliefde Dag

Maandag 13 februari (de dag voor Valentijn) is het Self-Love Day, ook wel Zelfliefde Dag. En mogen we ongegeneerd extra lief zijn voor onszelf <3.

Het is een jaarlijkse viering om het belang van zelfliefde te erkennen en te begrijpen, maar vooral om onszelf te waarderen. Ik vind het persoonlijk allemaal een beetje onzin dit soort dagen. Maar als het over zelfliefde gaat, wil ik er graag wat over schrijven.

Deze dag is speciaal 1 dag voor Valentijnsdag, zodat we ons de volgende dag sterk genoeg voelen om van onszelf te houden als we geen date hebben of geen romantische partner. En je op Valentijnsdag, ‘iemand’ eigenlijk helemaal niet nodig hebt! Dat je gewoon kan voelen dat je genoeg hebt aan jezelf. 

Zelfliefde is een van de krachtigste vormen van liefde. Het is iets dat we allemaal in ons hebben ‘gecodeerd’ gekregen bij onze geboorte. Alleen kan het zo zijn dat je (ergens ‘along the way’ in je kindtijd door kwetsende emotionele ervaringen), beetje bij beetje je zelfliefde bent kwijt geraakt…

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Vooral vroeger werd teveel met jezelf bezig zijn, vaak bestempeld als ‘asociaal’ gedrag. ‘Val maar niet te veel op’ of ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ of ‘wat zullen de buren daar wel niet van denken’ als je je kinderlijke stem- & zangkunsten wilden uiten. Velen van ons hebben het niet mee gekregen om eerst aan onszelf te denken en dan pas aan de ander. En dat geldt ook voor de liefde. Als je niet echt hebt geleerd het aan jezelf te geven, dan kun je het ook niet aan een ander geven.

Als kind willen we ons allemaal veilig, geliefd en belangrijk voelen. Dat we er toe doen.

Als je klein bent en jouw ouders wisten deze behoeftes niet helemaal te vervullen (ze waren te druk, waren zelf emotioneel onbereikbaar, er werd niet echt naar je geluisterd, of je werd niet echt gezien) dan stoppen deze kinderen direct met van zichzelf te houden. Cijferen zichzelf weg. Of ontwikkelen please gedrag en stellen zich (te) afhankelijk op ten aanzien van anderen. Gaan zichzelf vervolgens saboteren. Met als gevolg dat je ongezonde gewoontes en (emotionele) blokkades kan ontwikkelen waar je in je volwassenenleven liever van af wilt. Denk aan te veel eten, drinken, shoppen… en jezelf wegcijferen.

Allemaal gewoontes om je van een vervelend en leeg gevoel naar een (kortstondig) fijn gevoel te brengen. Je gaat helemaal voorbij aan je eigen gevoelens waardoor je niet in de kern met jezelf verbonden bent. Het stroomt niet in je leven, werk, relatie of gezin. Je zit jezelf en je omgeving onnodig in de weg.

Terug naar de liefde 💜 en Self-Love Day. Deze dag gaat dus helemaal over het begrijpen van de kracht van zelfliefde en de positieve impact die het op je leven kan hebben. Het kan je zelfvertrouwen helpen vergroten. Deze dag kan je ook helpen om in situaties kalm te blijven en je minder zorgen te maken over wat anderen van je zouden kunnen denken. Een bewustwording en zachte reminder van hoe je denkt over jezelf en welke gedachtes allemaal de revue passeren op deze dag.

Wat zijn nou de voordelen van meer Zelfliefde?

 • Je hebt minder goedkeuring of bevestiging van anderen nodig
 • Zelfliefde leidt tot zichtbare verbeteringen in moedige acties (uit je comfortzone stappen) en je hierdoor meer zelfvertrouwen ontwikkelt
 • Met meer zelfliefde ga je voelen en ervaren dat je meer controle hebt over je leven
 • Het kan je helpen innerlijk geluk en dankbaarheid te vinden dat dieper gaat dan je zou vinden in een romantische relatie
 • Het kan je motiveren om je gezondheids-, welzijns- en financiële doelen te bereiken
 • Het helpt je steeds meer te verbinden met jezelf zodat je vrij komt van zelfsaboterend gedrag
 • Zelfliefde is jezelf helemaal accepteren: je mind & je lichaam.

Tips voor meer zelfliefde:

 • Gebruik deze dag om een dagje vrij te nemen. Breng de hele dag door met relaxen om jezelf te helpen herstellen van alle stress van de wereld. Zelfliefde betekent ook jezelf verwennen wanneer je het nodig hebt. Met een bad of lekkere warme douche of een wandeling en zet je telefoon een dag uit. 
 • Doe alleen nog maar dingen waarbij je de volgend 3 vragen allemaal met JA kan beantwoorden: 
 1. heb ik er zin in? 2) vind ik het leuk? 3) krijg ik er energie van?
 • Omdat je toe hier bent gekomen met lezen, heb ik iets voor je: download gratis 7 lifehacks om je direct lekkerder in je vel te voelen en de controle over je gedachten te pakken.

Ik wens jou een mooie liefdevolle week toe.

Deel je liefde met de wereld!
Wendeline Moorrees
Wendeline Moorrees
Artikelen: 13

Geef een reactie