Psychosomatische klachten

Rapid Transformational Therapy voor psychosomatische klachten? De oorzaak van (chronische)klachten is vaak onbewust, hierdoor kan de oorzaak ook op onbewust niveau worden aangepakt. We hebben het over klachten die te maken hebben met je mind en met je lichaam. 

Hoe mooi dat vaak eerst het lichaam een signaal geeft en pas dan de realisatie dat je het bijvoorbeeld rustiger aan moet gaan doen. Helaas missen veel mensen dit signaal van het lichaam. Met alle gevolgen van dien.

Velen van ons zijn oververmoeid en gaan dagelijks gestrest door het leven. Dit is een natuurlijke en belangrijke reactie van het lichaam om een signaal af te geven. Maar wat als je altijd prikkelbaar, vermoeid bent of je opgebrand voelt? Of als je last hebt van bijvoorbeeld pijnklachten of sterk wisselende stemmingen in combinatie met depressieve of angst-gerelateerde klachten? Dan kan er sprake zijn van een psychosomatische stoornis.

Het is inmiddels binnen de maatschappij duidelijk dat lichaam en mind elkaar sterk beïnvloeden. Regelmatig wordt deze relatie nog niet erkend of gebagatelliseerd. Als je ziek bent, wordt er vooral gekeken naar de genezing daarvan. Worden we volgestopt met medicijnen. Daar zijn we mee opgevoed. Apart ook dat er geen Geneeskunde meer gestudeerd wordt maar Medicijnen. Aandacht voor preventie  –  hoe kun je goed voor jezelf zorgen, lichamelijk en geestelijk  –  is er nauwelijks.

Helemaal de afgelopen paar jaren is het bizar om te merken dat er helemaal niets aan preventie wordt gedaan. Tijdens de lockdowns blijft McDonalds open en gaan de sportscholen dicht…

Maar gelukkig gaan er steeds meer ogen open en komt er wel steeds meer besef om goed te luisteren naar je lichaam. En vooral te vertrouwen op je lichaam. Steeds meer mensen weten het ‘alternatieve circuit’ te vinden. De retreats, adem- en energiesessies vliegen je om de oren. Ook beseffen we steeds meer hoe belangrijk de mind & body connectie is. Deze connectie is zelfs wetenschappelijk bewezen. A healthy mind is a healthy body. En zijn steeds meer mensen bereid om schaduwwerk te verrichten.

Als je lichamelijk ergens last van hebt en er wordt vervolgens geen oorzaak gevonden, dan wordt het als snel als ‘zweverig’ bestempeld of ‘het zit tussen de oren’. 

Psychosomatische klachten, (chronische)pijn of een aandoening is een signaal van ons lichaam om te vertellen dat er iets aan de hand is. Het is ook lastig te accepteren dat de mind (of wel het brein) de hoofdrol speelt als er toch echt iets in het lijf wordt gevoeld. We kennen allemaal wel voorbeelden waarbij dit duidelijk naar voren komt. Denk aan buikpijn bij spanning, vlinders in de buik bij verliefdheid. Je lichaam (dus ook je brein) reageert op jouw (onbewuste)gedachten. Want je mind, brein of psyche, doet altijd precies wat het denkt dat jij wilt dat het doet. Het maakt niet uit wat je tegen je mind zegt, goed, slecht, waar, onjuist, gezond, ongezond, goed of verkeerd, het accepteert en reageert hoe dan ook op je woorden.

Voor mij bestaat “aanstellerij” trouwens niet. Als jij en je lichaam reageren op   –   vaak onbewuste  – emoties, en je hierdoor last van je darmen, huid of zelfs slaapproblemen krijgt, dan is daar altijd een goede reden voor. Vaak is deze reden al lang lang geleden ontstaan. 

Rapid Transformational Therapy, dat verder gaat dan alleen hypnotherapie, is heel geschikt voor een blijvend resultaat door behandeling van psychosomatische klachten omdat het werkt op onbewust niveau en je de onderliggende oorzaak ontdekt, transformeert en herprogrammeert. Je lichaam en dagelijks handelen wordt namelijk voor 90% aangestuurd op onbewust niveau: het is je onderbewuste dat de touwtjes in handen heeft.

Maar dat werkt helaas niet altijd in ons voordeel… meer weten?

Deel je liefde met de wereld!
Wendeline Moorrees
Wendeline Moorrees
Artikelen: 14

Geef een reactie