Angst voor de schooltandarts

Brrr herinneringen aan de bus van de schooltandarts … velen van ons moeten er NIET aan denken. 

Zelf ben ik geboren in de 70’s en heb ik deze herinneringen gelukkig niet. Maar voor velen ligt in het diepste hoekje van onze herinneringen, een angst begraven die sommigen van ons nooit helemaal hebben kunnen vergeten – de angst voor de schooltandarts. Voor met name de 50+ers roept het woord “schooltandarts” levendige en vervelende herinneringen op aan ongemakkelijke stoelen, felle lichten en de vrees voor het onbekende. Deze angst is diep geworteld in onze jeugd en kan nog steeds sporen nalaten in ons volwassen leven. De schooltandarts stamt uit 1904 en werd vooral na de Tweede Wereldoorlog een vaak geziene gast op het schoolplein. In 1987 werd de schooltandverzorging trouwens afgeschaft. Alhoewel er wel weer een aantal mobile tandartsbussen zijn gespot 😉

Terug in de tijd

Laten we teruggaan in de tijd naar die vervlogen dagen van de schooltandarts die voor de scholen te zien was. De schooltandarts was een figuur die velen met angst en beven vervulde. Hij of zij verscheen sporadisch op school en bracht een heel scala aan tandheelkundige instrumenten met zich mee die er angstaanjagend uitzagen, zelfs voor de meest onverschrokken kinderen. De stoel waarin werd plaatsgenomen voelde koud en ongemakkelijk aan, en het felle licht scheen fel in onze ogen. De tandarts zelf, gehuld in een witte jas, leek onverbiddelijk en onpersoonlijk.

De Angst

De angst begon al lang voordat deze kinderen daadwerkelijk in die stoel zaten. Het was de dreiging van de schooltandarts die hun gedachten beheerste. De geruchten die de ronde deden onder leerlingen, de verhalen over pijnlijke behandelingen en de vrees voor het onbekende zorgden voor slapeloze nachten. Deze kinderen werden overweldigd door angst en nervositeit, zelfs voordat ze de tandartspraktijk betraden.

Waar komt deze onbewuste angst vandaan? Een deel ervan kan worden toegeschreven aan het feit dat de schooltandarts vaak als streng en onvriendelijk werd beschouwd. Hij of zij had een taak te volbrengen en leek weinig begrip te hebben voor de angsten van een kind. De onpersoonlijke benadering en het gebrek aan geruststelling maakten de ervaring des te angstaanjagender.

Daarnaast waren de tandheelkundige instrumenten en procedures zelf behoorlijk intimiderend voor een jong kind. Het geluid van de boor, het scherpe gereedschap en de geur van ontsmettingsmiddel droegen allemaal bij aan het gevoel van ongemak en angst. Zelfs als de tandarts ons geruststelde, bleef de angst diep verankerd.

Tandgezondheid

Het is belangrijk om te erkennen dat de schooltandarts zijn rol speelde in de zorg voor onze tandgezondheid, en velen deden dat met de beste bedoelingen. Ze probeerden ons te helpen en te voorkomen dat kleine tandproblemen uitgroeiden tot grote. Maar de manier waarop de schooltandarts werd ervaren, heeft onbewuste angsten in velen van ons achtergelaten die soms nog steeds opduiken als ze naar de tandarts gaan als volwassenen.

Gelukkig hebben de moderne tandartspraktijken zich sterk ontwikkeld. Tandartsen begrijpen nu beter hoe ze patiënten, vooral kinderen op hun gemak kunnen stellen. 

Toch kunnen de herinneringen aan die oude schooltandarts mensen nog steeds enorm beïnvloeden. De angst kan zo groot zijn dat deze mensen bijna nooit (of helemaal nooit) naar de tandarts gaan. Met allerlei (gezondheids-) problemen tot gevolg. Het is belangrijk om deze angsten te erkennen en om deze ook zeker te bespreken met de tandarts. Ze kunnen begrip tonen en helpen om de ervaring zo comfortabel mogelijk te maken. Maar je kunt ook met je mind en je onderbewustzijn aan de slag gaan. Daar waar alles is opgeslagen zodat je dit dmv RTT kunt herprogrammeren.

De staat van jouw tanden en gebit is namelijk zo ongelooflijk belangrijk voor een goeie gezondheid, aangezien je tanden in verbinding staan met de rest van je organen, hormoonstelsel en lichaam. Ik gun jou vanaf nu angstvrije tandartservaringen.

Deel je liefde met de wereld!
Wendeline Moorrees
Wendeline Moorrees
Artikelen: 14

Geef een reactie