Angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts, ook wel tandartsfobie genoemd, is een veelvoorkomende angst bij mensen van alle leeftijden. 1 op de 4 mensen is bang voor de tandarts! Het kan variëren van milde nervositeit tot intense angst en paniek. De angst kan zelfs zo extreem zijn dat mensen nooit meer naar de tandarts gaan. En terwijl de staat van jouw tanden een weerspiegeling is van jouw gezondheid.

Door het parttime werken bij een integrale tandarts (die verder ‘kijkt’ dan alleen je tanden en kiezen), heb ik van dichtbij kunnen meemaken wat (onnodige)angst met patiënten doet. Hoe fijn dat ik al op een natuurlijke en automatische manier, deze patiënten in de stoel kan coachen, zodat zij zich meer kunnen ontspannen in de stoel en opgelucht weer naar buiten lopen.

Angsten…ze zijn overal

Tja angsten… ze zijn overal. Er zijn wel verschillende vormen van angsten. Hoewel angst een nuttige reactie kan zijn, zoals ons beschermen voor gevaren, kan het ook problematisch worden als het buitensporig of irrationeel is. Dus wanneer je dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven worden beïnvloed. En dat is zonde (en niet nodig).

Er zijn verschillende redenen waarom mensen angst voor de tandarts kunnen ervaren, waaronder:

  • Pijn: De angst voor pijn is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen bang zijn voor de tandarts. Eerdere negatieve ervaringen of verhalen van anderen kunnen bijdragen aan deze angst. Jouw onderbewustzijn herinnert zich dit en doet er alles aan om dit te voorkomen. Dit geldt ook voor bv de (boor)geluiden! Een van de taken van jouw mind is om jou te beschermen…alleen weet jouw mind (onderbewustzijn) niet of een angst nog reëel is of niet.
  • Slechte eerdere ervaringen: Als iemand een slechte ervaring heeft gehad bij de tandarts, zoals een pijnlijke behandeling of een ongevoelige tandarts, kan dit leiden tot angst en nervositeit voor toekomstige tandartsbezoeken. Ook weer door dat onderbewustzijn dat ons voor 95% aanstuurt… een andere taak van jouw mind, is jou naar plezier te leiden en weg van pijn…
  • Gebrek aan controle: Voor sommige mensen kan het gevoel van het niet hebben van controle over de situatie angst veroorzaken. Het gevoel vast te zitten in een tandartsstoel terwijl er behandelingen worden uitgevoerd, kan overweldigend zijn. Weet dat er inderdaad geen controle is. We kunnen bijna niets buiten onszelf controleren (niet het weer, de file of de tandartsbehandeling) maar WEL hoe we daar intern mee omgaan. En wat we daar over denken.
  • Angst voor het onbekende: Het onbekende kan bijdragen aan angst. Mensen kunnen zich zorgen maken over wat de tandarts zal doen, welke instrumenten worden gebruikt en hoe de behandeling zal verlopen.
  • Maar ook schaamte: Angst voor oordeel kan een rol spelen bij tandartsangst. Mensen kunnen zich beschaamd voelen over de staat van hun gebit en bang zijn voor veroordeling of kritiek van de tandarts.

Wat kun je er zelf tegen doen?

Als je angst hebt voor de tandarts, zijn er een paar dingen die je kunt doen om jezelf te helpen:

  • Praat erover: Bespreek je angst met de tandarts. Ze zijn gewend om met angstige patiënten om te gaan en kunnen je geruststellen en extra zorg bieden. Heb je geen goed contact met je tandarts, vind een andere tandarts waar je je wel gehoord en gezien voelt!
  • Werk met je mind en zoek afleiding: Neem je eigen koptelefoon mee en luister naar ontspannende muziek tijdens de behandeling om jezelf af te leiden. Maar je kunt natuurlijk ook vragen of de tandarts een fijn muziekje kan opzetten. Meer over hoe je je mind voor je kunt laten werken in mijn online training Van Onrust naar Rust (en daardoor ook meer zelfvertrouwen)
  • Ontspanningstechnieken: Leer en oefen ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling of progressieve spierontspanning, om jezelf te kalmeren tijdens tandartsbezoeken.

Het is belangrijk om je angst voor de tandarts serieus te nemen en hulp te zoeken. De staat van jouw tanden is zo ongelooflijk belangrijk voor de rest van je organen en lichaam.

Ik kan jou begeleiden en je helpen om je angst te overwinnen, zodat je de nodige tandheelkundige zorg kunt krijgen en je mond- en algehele gezondheid kunt verbeteren en behouden.

Zonder angst naar de tandarts?

Vul je e-mail adres hieronder in en ontvang 4 gratis tips

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Deel je liefde met de wereld!
Wendeline Moorrees
Wendeline Moorrees
Artikelen: 22

Geef een reactie